De Europese Commissie heeft op 26 februari 2025 een Omnibusvoorstel gepubliceerd om:
- ‘red tape’ (bureaucratie) met € 6 miljard te verminderen en EU-regels voor bedrijven te vereenvoudigen waaronder de CSRD, CSDDD en Taxonomieverordening (Omnibus I) en
- innovatie en concurrentievermogen in heel Europa te bevorderen door het mobiliseren van € 50 miljard extra aan publieke en private investeringen via garanties (Omnibus II).
Samengevat omvatten de omnibuspakketten:
- Een voorstel voor een richtlijn tot wijziging van de CSRD en de CSDDD;
- Een voorstel dat de toepassing van alle rapportagevereisten in de CSRD met 2 jaar uitstelt voor bedrijven die in 2026 en 2027 hadden moeten rapporteren (zogenaamde bedrijven uit golf 2 en golf 3).
- Een voorstel dat de toepassing van alle rapportagevereisten in de CSDDD met 1 jaar uitstelt tot 2028.
- Een voorstel tot wijziging van de Taxonomy Disclosures en de Taxonomy Climate and Environmental Delegated Acts.
- Een voorstel tot wijziging van de Carbon Border Adjustment Mechanism-verordening (CBAM).
- Een voorstel tot wijziging van de InvestEU-verordening (Omnibus II).
Welke bedrijven vallen binnen en buiten het bereik van de CSRD?
Alle bedrijven met maximaal 1.000 werknemers en een omzet van 50 miljoen of een balanstotaal van 25 miljoen vallen buiten het bereik van de CSRD. Het aantal CSRD-plichtige bedrijven wordt hiermee met 80% verlaagd van oorspronkelijk 50.000 bedrijven naar minder dan 10.000 bedrijven. Voor deze bedrijven is het toegestaan vrijwillig te rapporteren over duurzaamheidskwesties en de EU-taxonomie op basis van vrijwillige standaarden voor het MKB (Voluntary Small Medium Enterprise, VSME).
Wat zijn de belangrijkste veranderingen op het gebied van duurzaamheidsrapportages?
Voor bedrijven die binnen het bereik vallen (meer dan 1.000 werknemers en een omzet van 50 miljoen of een balanstotaal van 25 miljoen), zal de Commissie bestaande standaarden voor duurzaamheidsrapportages (European Sustainability Reporting Standards, ESRS) herzien en vereenvoudigen. Doel is een vermindering van de administratieve lasten met ten minste 25% en voor het midden- en kleinbedrijf met ten minste 35% te realiseren. Er komen geen sectorspecifieke standaarden (ESRS).
‘Limited assurance’ blijft vereist maar de geplande ‘reasonable assurance’ komt te vervallen.
Taxonomieverordening wordt versimpeld
Alleen grote bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en meer dan 450 miljoen omzet hoeven aan de Taxonomieverordening te voldoen. Bedrijven die alleen aan bepaalde eisen van de EU-taxonomie voldoen, kunnen ervoor kiezen om vrijwillig te rapporteren over hun gedeeltelijke taxonomie-alignment. De rapportagesjablonen van de Taxonomieverordening worden versimpeld door het hanteren van een materialiteitsdrempel, wat leidt tot een vermindering van Do No Significant Harm (DNSH) datapunten met bijna 70%. De green asset ratio (GAR) voor banken wordt versimpeld door blootstelling aan ondernemingen die niet onder de CSRD vallen uit de noemer te laten.
Dubbele materialiteitsperspectief verandert niet
Het omnibusvoorstel verandert niets aan het ‘dubbele materialiteitsperspectief’, wat betekent dat bedrijven die binnen het toepassingsgebied blijven, moeten rapporteren over de manier waarop duurzaamheidsrisico’s hun bedrijf beïnvloeden en over hun eigen impact op mens en milieu.
Wat zijn de volgende stappen?
Het gaat hier om voorstellen die nog moeten worden besproken, aangepast en goedgekeurd door onder meer het Europese Parlement en de Europese Raad. Zo is de drempel van 1.000 werknemers slechts een voorstel en alleen Duitsland steunt het uitstel van de CSRD met 2 jaar voor bedrijven die in 2026 en 2027 hadden moeten rapporteren volledig. Veel andere landen zijn terughoudend, wat betekent dat we intense politieke onderhandelingen en discussies zullen zien. Dit kan resulteren in wijzigingen in onder meer de scopingcriteria.
Bronnen